Kedim Corona Pozitif Çıktı? Bu Ne demek?

Kedim corona pozitif çıktı?  Bu ne demek? sorularına son zamanlarda internet sitelerinde çokça rastlar oldum.

Öncelikle daha önce de  bu linkte bahsettiğimiz gibi fip hastalığını tanımlayalım. Kedilerin Enfeksiyöz Peritonitisi (KEP) yada daha bilinen ingilizce tabiri ile Feline İnfectious Peritonitis (FİP) corona virüs ailesinden ölümcül bulaşıcı kedilere özgü viral bir hastalıktır. Feline Corona Virus enfeksiyonu tek başına patojen (hastalık oluşturan) olmadığı halde bulaştığı kedilerin yüzde 5 ila 10 unda mutasyona (başkalaşım) uğrayarak FİP hastalığına dönüşmektedir.

Semptomları (Belirti) Nelerdir?

Hastalık seyir olarak genelde semptom göstermez. ancak nadiren hafif  üst solunum yolu semptomları ve bazen de hafif bir diyare (ishal) belirti göstersin yada göstermesin enfekte olan kedilerin sadece çok küçük bir bölümü, haftalar , aylar hatta yıllar sonra Fip semptomları aniden ortaya çıkar ve bir kere ortaya çıktıktan sonra hastalık tedavisi için neredeyse geç kalınmıştır.

Aşısı Varmı?

Henüz programa eklenmiş bir aşısı yada programı bulunmamaktadır. Ancak özellikle A.B.D li bilim insanları tarafından çalışmalar sürdürülmektedir.

Şimdi gelelim fip mi corona mı nasıl ayıracağız kısmına?

255px-Antibody.svg

antijen antikor reaksiyonu

Kısaca anlatmak gerekirse,

Laboratuarda yapılan Corona Fip Elisa Antikor testlerinde prensip olarak;

Vücudun bağışıklık sisteminin karşılaştığı corona virusuna (hastalık oluşturan yada oluşturmayan ayrım olmaksızın) karşı oluşturduğu antibody nin varlığının ölçülmesidir.

Bu bağlamda; yapılacak olan  testin ehil bir Veteriner Hekim tarafından incelenmesi ve klinik muayene ile desteklenmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak;

Laboratuvar da yapılan test negatif ise kedinizde de klinik olarak hastalık semptomları (belirti) yoksa negatif olarak kabul edilir. Buraya kadar sorun yok ancak;

Laboratuvar da yapılan test pozitif ise kediniz kesinlikle corona pozitiftir.  Ancak kesinlikle Fip pozitiftir denemez, Fip midir değil midir anlamak için daha detaylı klinik muayeneden  ve bazı yardımcı muayene yöntemlerinden yararlanmak gerekir.

Tedavi;

Etkin bir tedaviden söz etmek mümkün değildir. Koruyucu hekimlik uygulamaları daha etkin bir yöntemdir.

Daha detaylı bilgi için Petmania Veteriner Kliniği’ ne Başvurabilirsiniz.

Veteriner Hekim M. Özgür ŞİMŞEK ve konusunda uzman diğer veteriner hekimlerimizin yazılarına ulaşmak için Ansiklopedi sayfamıza göz atabilirsiniz.


Comments

  1. Melek - 8 Temmuz 2018 at 01:12 -

    2 yaşında dişi bir kedim bulunmakta ve corona hastası. Kan değerleri normali 5 olması gerekenler 3 civarında ve kısırlaştırma yaptırıp yaptırmamam gerektiğini bilmiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

    • Murat Aytaç - 9 Temmuz 2018 at 11:15 -

      Operasyon yapılıp yapılmayacağına,opeasyonu yapacak hekim karar verir.Gerekli muayene ve analizleri yaparak hekiminiz doğru karar verecektir.