Kedi ve Köpeklerde Ağız , Diş ve Diş Eti Bakımı – Petmania
Kedi ve Köpeklerde Ağız , Diş ve Diş Eti Bakımı – Petmania
Bilindiği üzere, sindirim sisteminin başlangıcını oluşturan iki dudak ve arasındaki rima oris den farenkse kadar devam eden bölgeye “ağız” diyoruz.
Ağzın görevleri sadece yemek yemek ve su içmek ile sınırlı değildir. Bunlara ilave olarak;
- Savunmaya
- Temizlenmeye
- İletişim kurmaya
- Solunuma
- Kimyasal sindirime
- Boşaltım sistemine
yardımcı olmaktadır.
Ağzın alt ve üst bölümünde bulunan mekanik sindirime yarayan sırasıyla; insisiv (kesici ), kanin (köpek), premolar ( önazı) dişlerden oluşan süt dişlerini takiben, kedilerde 4.-6. aylarda, köpeklerde 5.-6. aylarda çıkan molar (azı ) dişlerle beraber kalıcı dişler tamamlanır.
Konvansiyonel kuru mamalar hernekadar mekanik olarak dişleri uyarsa da, zaman zaman diş bakımına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yazıda, sizleri ağız ve diş bakımı ile ilgili olarak bilgilendirmeyi amaçlamaktayım.
Kedi, Köpeğimin ağzı kokuyor? Bu bir sorun mu?
Kuru mama yeme alışkanlığı olan kedi ve köpeklerde ağız kokusu görece daha az olmaktadır. Ancak kötü koku, (halitosis) her zaman iyi gitmeyen bir şeylerin habercisidir. Özellikle konserve (ıslak mama) ve ev yemeği ile beslenen kedi, köpeklerde ağız kokusu sorunu oldukça yaygındır. Bu tür vakalar da ana problem, diş eti ile diş arasındaki boşluğa (serbest gingival oluk) yemek artıklarının girmesi sonucu oluşan kokuşma ve bakteriyel üremedir. Bir süre sonra, gingival cebin genişlemesi ve büyük parçaların da içeri dolması kaçınılmazdır.
Ağız kokusu, ağız dışındaki diğer organlarda yaşanan bir problemden de kaynaklanabilmektedir. Sağlıklı ve kaliteli bir hayat için diş muayenesi ihmal edilmemeli ve 3 aylık periyodlarda Veteriner Hekime başvurulması gerektiği unutulmamalıdır.
Kedi, Köpeğimin dişlerinde bazı lekeler var normal mi?
Kedi ve köpeklerin dişlerinde küçük yaşlardan itibaren lekeler görülebilmektedir. Bu lekeler; çürüğe, antibiyotiğe, mikroçatlaklara, plak ve tartara bağlı oluşabildiği gibi dişin doğal yapısından da kaynaklanabilmektedir.
Her ne sebep ile olursa olsun bu lekelerin kontrol edilmesi ve sorun var ise tedavi edilmesi gerekmektedir. Yazının başında da belirttiğim gibi, ağzın bir çok görevi bulunmakta olup, sağlıklı bir ağıza sahip olmayan kedi ve köpeklerin yaşam kaliteleri düşmektedir.
Kedi köpeklerin dişi fırçalanır mı?
Evet. İnsanlarda olduğu gibi mekanik temizlik için kedi köpeklerin dişlerinin uygun fırçalarla temizlenmesi gerekmektedir. Parmak diş fırçaları ile alıştırmak daha kolay olmakla birlikte, açılı diş fırçaları ile daha iyi fırçalanmaktadır.
Kedi Köpeğim diş macununu çok seviyor, onu yemesi dişleri için iyi olur mu?
Hayır. İnsanların kullandığı diş macunları florür içermektedir ve yutulması sakıncalıdır. Uzun süre “flor”a maruz kalmak, kedi köpeklerde kalsiyumun kemiklerde depolanmasını engellediği için ZARARLIDIR. Yalnızca kedi köpekler için üretilen, bileşiminde flor gibi zararlılar olmayan, diş fırçasına alıştırmak için sadece aroma içeren ürünleri rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Diş taşı ve tartar temizliği için bir toz var, kullansam yetmez mi?
Hayır. Öncelikle muayene edilmesi gerekmektedir. Ağız antiseptikleri ve ağzın ph’sını değiştirerek çalışan kozmetikler ancak hekim kontrolünde ve gerekli hallerde kullanılmalıdır.
Ağzı kokuyor, tartarını temizletmek istiyorum ama az uyuştursanız olmaz mı?
Bildiğiniz gibi insan diş hekimliğinde çok ekstrem bir şey olmadığı sürece işlemler, lokal anestezikler eşliğinde yapılmaktadır. Ancak kedi, köpekler doğaları gereği o sesleri duyduklarında kayıtsız kalamayacağı için, işlem öncesinde Hekiminiz durumu değerlendirerek gerekirse sedatif (sakinleştirici) ya da anestezik (narkoz) uygulayarak işleme başlayacaktır. Bu hem uygulayıcının hem de kedi köpeğinizin sağlığı için en güvenli yoldur.
Veteriner Hekim M. Özgür ŞİMŞEK ve konusunda uzman diğer veteriner hekimlerimizin yazılarına ulaşmak için Ansiklopedi sayfamıza göz atabilirsiniz.