Köpeklerde Leishmania enfeksiyonu

Köpeklerde Leishmania enfeksiyonu

 

 

Ciddi lezyonlara yol açan, paraziter kaynaklı sistemik bir hastalıktır. En çok yayıldığı yaz aylarının başladığı bu günlerde, sizleri bilgilendirmek amacıyla, anlaşılabilecek basitlikte, tıbbi terminelojiden uzak  bir dilde bu hastalığı anlatmaya çalışacağız.

 

Taşıyıcı (Vektör) olarak başrolde, tatarcık böceği (sinek)  rol almaktadır. Taşıyıcı olmayan  Tatarcık, hasta hayvana konarak kan emdiğinde etkeni alır ve sağlıklı hayvandan kan emerken, hastalığı sağlıklı hayvana  bulaştırır .Bu döngü sayesinde tatarcık çok hızlı bir şekilde bir çok hayvanı enfekte edebilmektedir.

Klinik belirtiler

 

  • Kuvvette azalma
  • Kilo kaybı
  • Uyku hali
  • Polidipsi
  • Anoreksi
  • İshal
  • Kusma
  • Çok yemek yeme
  • Hapşırma ve öksürme

 

Deride ise

 

  • Ülser
  • Tırnak batması
  • Baş ve kulakta lokal tüy dökülmesi
  • Kuru ve mat kıllar
  • Nodüller

Ayrıca topallama, zayıflama, ateş, sarılıkta görülebilmektedir.

 

Tanı:

Hekimin hastalıktan şüphe etmesi üzerine öncelikle hızlı test pozitif sonuç alması akabinde İFA yöntemiyle tam teşhisi koyması gerekmektedir.

 

 

Tedavi:

Hastalığın tedavisi ortaya çıkan bulguları ortadan kaldırmak ve hayvanı olabildiğince konforlu yaşatmak üzerine yapılır. Son yıllarda kullanıma sunulan ilaçlar iyi sonuçlar vermektedir.Maalesef ki bu ilaçlar ülkemizde ruhsatlı olmadığı için ulaşmak zordur.Zorlu bir tedavi süreci yüzünden  KORUNMA çok önemlidir.

 

Korunma:

Korunma için paraziter uygulamaları düzenli yapmak ve ilkbahar aylarından itibaren ilaçlı parazit tasması kullanmak bu hastalıkta en etkin korunma yöntemidir.Yine 2019 yılından itibaren bu hastalığa karşı aşılamada başlamıştır.Bu doğrultuda Hekiminizin tavsiyelerine uymanız gerekmektedir.

Murat Aytaç

Kaynakca

1-Skin disease of the dog and cat-Richard G.Harvey,Patrick J.McKeever

2-Kedilerde ve köpeklerde en yaygın görülen parazitik ve alerjik deri hastalıkları-Pfizer hayvan sağlığı

Ayrıntılı bilgi için arayın

0 212 873 93 23


Comments

  1. Harun - 27 Mayıs 2018 at 15:44 -

    Merhaba.2017 Ağustos ayında kopegime leishmania teşhisi konuldu.Veteriner tarafından ömrünün sonuna dek Urikoliz isimli ilacı hergun kullanması söylendi.
    Ben de düzenli olarak 8-9 aydır köpeğine veriyorum.Gecen gün bana 1 hafta kullanmadın tekrar tahlil yapalım dedi. Ancak 10 gün geçmesine rağmen tahlil yapılmadı.Ben de tedaviye uzun ara vermenin sakıncası yok mu diye sordum. Bu kez de karaciğeri çok yorulur 3 ay ara verelim dedi.Kafam iyice karıştı.Kopegin durumu gayet iyi iken şimdi 3-4 gündür çok iştahsız.Kulaklarindaki yara sayısı arttı.Milteforan isimli ilacı tavsiye edildi. Ancak zor bulunması ve pahalı olması işimi iyice zorlaştırıyor. Özel bir veteriner.de baktıracak gücüm yok ne yazık ki.Sizden ricam; bu konuda bilgi vererek yardımcı olmanız.Tesekkur ederim

  2. Mehmet Gözlem - 30 Ocak 2019 at 04:39 -

    İyi günler, beni elimden leichmania hastası olan bir köpek ısırdı ayrıca köpeğimle de dalasti, köpeğimde görünen bir yara bere yok , benim için risk var mıdır? Teşekkürler

    • Murat Aytaç - 4 Şubat 2019 at 13:24 -

      Merhaba
      İnsanlarla ilgili konularda kamu sağlığı merkezlerinden veya doktorunuzdan bilgi almanız uygun olacaktır.
      Geçmiş olsun.

  3. afitap - 15 Şubat 2019 at 10:34 -

    merhaba,

    Milteforan ilacına acil olarak ulaşabileceğim bir yer öneriniz var mı ?

    Teşekkürler,

    • Murat Aytaç - 15 Şubat 2019 at 13:24 -

      Merhaba
      Temin etmesi zor bir ilaç, hastalarımız kendileri yurtdışından temin ediyorlar.Türkiye’de bulabileceğiniz bir nokta hakkında bilgimiz yok.
      Geçmiş olsun.

  4. Hakan - 13 Nisan 2019 at 02:09 -

    Merhabalar benimde köpeğime leismania teşhisi konuldu. Köpeğimin sadwcw gözlerinde ve burnunda kuruluk ve tahriş var. Üniversite veterinerliği uyutmamı istedi. Hiçbirşekilde iyileşme olanağı yokmudur. Tavsiye debileceğiniz ilaç vs varmıdır

    • Murat Aytaç - 15 Nisan 2019 at 09:33 -

      Merhaba
      Son yıllarda çıkan ilaçlar hastalığın tedavisinde umut verici sonuçlar ortaya çıkarmakta.Uyutmaktan ziyade alternatif hekimlerden görüş alarak tedaviye devam etmenizi öneririz.
      Saygılarımızla

  5. Ülku - 20 Ağustos 2020 at 19:40 -

    Merhaba benim de sokakta baktigim köpeklerden birini barınakta kisirlastirdiktan sonra kulağının ucunda başlayan yara ve gri tüyü dökülmüş yaralar yüzünde oluştu, yine barınağa sorduk leishmanis olduğu ömür boyu ürikoliz ilacı alması gerektiği söylendi, sokakta bakıyorum her gün bu ilacı veriyorum yalnız hayvanla ister istemez mama iş
    yeterek üstüme geldiğinden teması bulunuyor arada seviyorum,bu has
    talik insana geçer mi?

    • Murat Aytaç - 21 Ağustos 2020 at 10:52 -

      Sokak hayvanına gösterdiğiniz ilgi için öncelikle teşekkür ederim.
      Sizinle Sağlık Bakanlığı sitesinden aldığım bilgiyi paylaşmak isterim.

      Bulaşma
      Enfekte dişi kum sineklerinin (phlebotomin sandfly) ısırığı ile bulaşan paraziter bir hastalıktır. Vektör olan kum sinekleri, bu parazitleri enfekte olmuş insan ve hayvanları ısırarak alırlar. Bulaşma riskinin en yüksek olduğu vakit, kum sineklerinin genellikle en fazla aktif oldukları akşam- şafak vakti arasıdır.
      Umarım size yardımcı olabilmişimdir.Sokakta ki dostlarınızla birlikte sağlıklı ve mutlu günler dilerim
      MuratAytaç

  6. Mergube - 25 Ağustos 2020 at 09:04 -

    Merhaba ben sokağa terk edilmiş bir köpeği sahiplendim geldiğinden beri hastaydı her yere götürdüm sonunda göz dr 4 test yaptırın parazit türünü öğrenin dedi sağolsun . Dediğini yaptım tabi 1 yıl kaybettim leismania hastasıymış . Çok üzülüyorum en son uyutuluyor dedikleri için ilaçlarını en çabuk nasıl temin ederim ve isimleri nedir . Cinsi doberman 27 kg oldu şükür lütfen yardım rica ediyorum.

    • Murat Aytaç - 20 Eylül 2020 at 11:15 -

      Merhaba
      Öncelikle geçmiş olsun.Bu hastalıkta milteferon iyi sonuçlar vermektedir.Ama Türkiye’de ruhsatsız bir ürün.En kolay KKTC’den temin edebilirsiniz.

  7. Rahşan - 17 Aralık 2020 at 01:43 -

    İyi geceler benim kızıma 4 ay önce leishmania teşhisi konuldu tedavi çok güzel gidiyordu bugün tekrar rahatsızlandı veteriner ime götürdüm durumu hiç iyi değil kaybede biliriz dedi fakat bi oğlum daha var o sağlıklı ondan hasta olan kızıma kan nakli yapalım dedi ama kannaklinden de sonuç alamaya biliriz dedi ona rağmen yaptırmayı düşünüyorum ufacık ümit bile olsa peşinden gidiyorum yeterki kızım iyi olsun sizce de doru kararmıdır yani köpeklerde kan nakli olabiliyormu cevap yazarsanız çok sevinirim

  8. Alev - 30 Aralık 2020 at 00:06 -

    Bir yanım eksik yazıyorum sizlere… 3,5 ay oldu bu illet hastalık yüzünden köpeğimizi kaybedeli. Gitmediğimiz veteriner kalmadı. Milteforan denilen ilacı da bulduk çok büyük umutlarla. Fakat bu ilacı keşke kullanmasaydık,bu ilaçtan sonra kötüledi,1 yıl neredeyse minik oğlumuz yaşayan ölü gibi oldu. Gözümüzün önünde eridi.. ilaç çok ağır bir ilaç. Gözleri körlük boyutuna geldi. Çok çok ağırlaştı durumu. Çok öfkeliyim,çok içim acıyor. Keşke kullanmasaydık ve keşke onca veteriner gezdik şehirler arası bir veterinerde çok bilmişlik taslamayıp bizi oyalamasaydı. Çok zor bu acı… geçmiyor… Kalbim çok acıyor..

    • Murat Aytaç - 30 Aralık 2020 at 08:19 -

      Kaybınız için üzgünüm.Sorunuz olmasada , yaşadıklarınızı aynı hastalıktan müzdarip köpek sahipleride okusun diye yorumunuzu yayınlıyorum.

  9. Volkan alişan - 1 Ocak 2021 at 21:02 -

    Köpeğime leishmania teşhisi konuldu milteferon ürokoliz kan ilacı balık yağ hapı bir kaç ilaç daha milteferonu getirtmedim daha diğerlerine başladım ama aklımı karıştıran şeyler var başlıca insanlara bulaşması pire den bitten sinekten ne yapmalıyım ömür boyu bana veya çocuklarıma veya başkasına bulaşma riski ile nasıl başedecez

    • Murat Aytaç - 2 Ocak 2021 at 10:30 -

      Merhaba
      Belirtiğiniz parazitlerin köpeğinizden kan emmesini engelleyici önlemler almalısınız.Uygun bir parazitler tasma ve uygun bir dış parazit uygulaması bu şartları sağlayacaktır.

  10. Begüm Gökay - 6 Şubat 2021 at 14:25 -

    Merhabalar, 10 yaşındaki canımdan çok sevdiğim köpeğimi leishmania hastalığından kaybettim. Şu an 4,5 aylık bir yavru köpeğim var onu da bu hastalıktan çok ciddi bir şekilde korumak istiyorum. Yazınızda belirttiniz tasmaları kullanıyorum ve ıslanmamasına da özen gösteriyorum ancak aşı konusunda Lyme aşısının leishmania hastalığına karşı koruyuculuğu var mıdır? Lyme pire kene içindi diye hatırlıyorum ben. Ya da başka bir aşı mı gerekli bu hastalıktan korumak için?

  11. Nalan Urgun - 20 Mayıs 2021 at 08:02 -

    Merhaba
    Köpeğime dün Leismania aşısının 3. dozunu yaptırdım .Akşam dan beri çok huzursuz topallıyor hatta hiç yürümek istemiyor normal aşı sonrası reaksiyonmusur acaba

  12. Dominique - 23 Temmuz 2021 at 14:03 -

    Leishmania hastası yaklaşık 10 yaşında yanaşma bir köpeğe bakıyorum.. muntazam urikoliz veriyorum.. bir kaç aydır uyurken idrar kaçırıyor.. böbreklerle ve hastalıkla bağlantılı mıdır

    • Mustafa Özgür Şimşek - 23 Temmuz 2021 at 15:19 -

      Merhabalar,
      Uzun süre allopurinol(urikoliz) kullanımına bağlı idrar kristali ve taşı oluşma ihtimali yüksektir. Bu sebeple kullanan hastaların çok bol su tüketmesi ve belirli sürelerle tam kan sayımı, karaciğer biyokimyası ve böbrek biyokimyasına baktırması gerekmektedir.
      Geçmiş olsun dileklerimle.
      Mustafa Özgür ŞİMŞEK
      Veteriner Hekim

  13. Sezer - 29 Temmuz 2021 at 22:13 -

    Köpeğim 5 yaşına gidiyor golden cinsi bacaklarında yaralar oluşuyor kaşıyor kulağının içindede yaralar oluştu egzema gibi yaralar veterinere götürdüm kan aldı leishmania teşhisi koydu tedavisi yok dedi ya uyutacaz yada sineklerden ve diğer hayvanlardan uzak tutacaksınız dediler ve bu hastalık için tedavi olduğunu öğrendim bu tedavi ićin ilaçları nasıl temin ederim nereden alırım yardım ederseniz sevinirim

    • Murat Aytaç - 29 Temmuz 2021 at 22:31 -

      Merhaba,öncelikle geçmiş olsun.Yazımızda ve yorum kısmında adı geçen ilaç iyi sonuçlar vermektedir.İlaç ruhsatlı olmadığı için yurtdışından hasta sahibi tarafından temin edilerek,hekiminiz gözetiminde ve tadavi protokolü çerçevesinde uygulanmaktadır.Bun
      arada hatırlatmak isterim ki hastalığın yayılımının azaltılması için köpeğinizde uygun bir dış parazit tasması ve tableti kullanmak mecburidir.
      Umarım köpeğiniz ve siz sağlıklı uzun yıllar geçirirsiniz.
      Mutat Aytaç

  14. Emre OZKAN - 6 Eylül 2021 at 00:03 -

    Merhaba,
    Bahcemde yasayan 4 kedi ve 2 kopegim, bahce kapimin disinda da ilgilenip besledigim 10 civarinda kopek var, tumu surekli temas halindeler. Icerdeki bir kopegime Leismania teshisi koyuldu, Paraband ve Milteferon tavsiyelerini dinledim ve okudum ancak bu kadar hayvana uygulama imkanim yok, ve hatta teshis koyulani ayirmam bile malesef mumkun degil. Hepsine zaman zaman Ba-Tick ve Dicromec veriyorum ama belli ki yeterli degilmis. Bir tavsiyeniz olabilir mi acaba?

  15. Murat Oktav - 3 Kasım 2021 at 07:46 -

    Bu hastalığa yakalanmış köpeğimiz dün gece öldü. Bahçemize gömmeyi istiyoruz. Kalın bir naylon poşete koyduk. Cesetinden başka hayvanlara da bulaşmaması için özel bir öneriniz var mı?

    • Mustafa Özgür Şimşek - 4 Kasım 2021 at 11:33 -

      Sayın Murat Oktav,
      Öncelikle başınız sağ olsun.
      hastalık kum sineklerinin ısırığı ile bulaşmaktadır.
      topraktan en az 3 metre aşağıya gömmenizi ve imkan varsa üstünü sönmemiş kireç ile kapatmanızı tavsiye ederim.
      M. Özgür ŞİMŞEK

  16. Yasemin - 20 Şubat 2023 at 15:42 -

    Günlerdir aradıktan sonra milteforan temini yolunu buldum ancak bizden önce başlayan bir can malesef hemen kötüledi. Sizce böbrek değerleri normal ,karaciğeri biraz yorgun ,hastalığın gözler ve tırnaklar dışında fiziki belirtisi olmayan 10 yaşında köpeğe bu ilacı vermeli miyim ?yaşadığımız yerde konuya hakim bir veteriner yok malesef

    • Mustafa Özgür Şimşek - 20 Şubat 2023 at 19:07 -

      Merhabalar,
      Sayın Yasemin Hanım,
      hastalığı teşhis eden hekimin öneri ve görüşlerini dinlemeniz daha yerinde olacaktır.
      teşhis hızlı test ile mi yoksa pcr ile mi koyuldu?
      köpeğiniz de hangi semptomlar görülüyor?
      “karaciğeri biraz yorgun” ne demek?
      Alt Ast GGt vb testlerin sonuçları mı kötü?
      geçmiş olsun dileklerimle.
      Özgür ŞİMŞEK